Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Projecten van nieuw Strategisch Plan Bijenteelt zijn opgestart

2023 11 18 16 52 15

Binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 financieren het Departement Landbouw & Visserij en Europa het Strategisch Plan Bijenteelt. Voor de periode 2023-2025 werden 7 projecten goedgekeurd, waarvan Honeybee Valley betrokken is in 4 daarvan. Van het project ‘Innovatieve selectiestrategieën in de bijenteelt’ is Honeybee Valley de uitvoerder en zijn maar liefst 4 partners betrokken, nl. de Koninklijke Vlaamse Imkersbond, Buckfast Vlaanderen, ZwarteBij.org en het bevruchtingsstation te Kreverhille. De kick-off heeft plaatsgevonden op 7 november 2023 en de eerste acties werden al ondernomen. Het project wil de implementatie realiseren van volgende innovatieve selectietechnieken: snelle opsporing van gunstige kenmerken door analyse van het genoom en de opsporing van merkergenen; selectie door uitsluiting van het slechtste kwartiel in de rangschikking. Honeybee Valley werd als partner gekozen in 3 andere projecten:

- Bevruchtingsstations en kunstmatige inseminatie (uitvoerder KonVIB, partners tijdens de kick-off vergadering staan op de foto, vlnr. Geert Meersdom, Julien Driesen, Frans Declercq, Jurgen Boterberg, Jan Heytens, Toon Jacobs)

- Conservatie en verspreiding van een vitale zwarte bijenpopulatie (uitvoerder ZwarteBij.org)

- Selectieve bestrijding van de invasieve exoot 'Aziatische hoornaar' ter bescherming van de honingbij en de biodiversiteit in Vlaanderen (uitvoerder Limburgse Imkersbond)

Meer lezen...

Lieteberg wafelt terug jouw bijenwas

Waswafelen Lieteberg

De voorbije jaren heeft de Lieteberg in Zutendaal meer dan 13 ton was gewafeld. Na een grondige onderhoudsbeurt is het toestel er terug helemaal klaar voor om de mooiste waswafels te produceren. Het grote voordeel van hier je was in te leveren, is dat je gegarandeerd je eigen was in de vorm van wafels terugkrijgt. Er is dus geen mix-up met was van andere imkers. Tot en met 10 februari kan je minimaal 5 kg was inleveren. LIB-leden betalen slechts € 5/kg, voor niet-leden is het € 7/kg. Hier vind je meer info.

Honinganalyses binnen Strategisch Plan Bijenteelt

HBV 20190603 0357 72dpi

Reeds vele jaren worden bij Honeybee Valley honingstalen verzameld die bij ILVO worden onderzocht. Deze honinganalyses zijn gratis voor de imker en hij kan er een attest en labels met "gewaarborgde kwaliteit" mee verkrijgen. Dit kaderde binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma (VBP) waarvan de campagne 2020-2022 op het einde van vorig jaar werd afgesloten. Vanaf 1 januari 2023 is het VBP ingepast in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLP) en wordt het Strategisch Plan Bijenteelt (SPB) genoemd.

Het is de bedoeling dat ook in 2023 honinganalyses binnen dit SPB mogelijk zouden zijn. Tot 2022 gebeurde de communicatie met imkers inzake honinganalyses via Honeybee Valley. Vanaf dit jaar zal het ILVO niet alleen instaan voor de analyses, maar ook voor de inzameling van de honingstalen, de rapportering en communicatie. Meer details kan je lezen op de ILVO website.

De 2-raamsarrestkooi uitgetest door imkers

Arrestraam met logo

Mijten kan je met producten te lijf gaan om ze af te doden, maar je kan ze ook vangen op dé plek waar ze immobiel zijn, nl. in het bijenbroed. Door mijten te verzamelen in vangramen, kan je 90-95% van de aanwezige mijten uit het bijenvolk wegnemen en hoef je de bijen niet in contact te brengen met chemische producten. De koningin opsluiten om het volk broedloos te maken, kan op verschillende manieren, gaande van mozzato kooitjes, scalvini kooitjes tot chmary kooien. Maar hierbij moeten opzittende mijten nog met een chemische behandeling vernietigd worden. Door een arrestraamkooi voor 2 ramen te hanteren, verwijder je zowel de opzittende mijten als de mijten die uit het broed komen, zonder ook maar een druppel chemische producten toe te dienen.

Deze biotechnische methode wordt dit jaar door een 40-tal imkers binnen 5 Vlaamse imkerverenigingen uitgetest binnen het ‘Onder arrest’ project onder de begeleiding van Thomas Van Pelt en Honeybee Valley. Hun bevindingen worden met elkaar gedeeld waardoor ieder van elkaars ervaringen zal kunnen leren. De 2-raamskooi is in verschillende kastmaten beschikbaar en werd recent ook geperfectioneerd op simplex maat. Dit betekent dat de meeste imkers in Vlaanderen met de techniek aan de slag zouden moeten kunnen.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief