Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: B-THENET op de West-Vlaamse plantendag

Affiche klein

Duid 23 maart alvast aan in je agenda om naar de West-Vlaamse plantendag in de Tuinbouwschool te Kortrijk te komen, want Honeybee Valley zal ook van de partij zijn.

We bieden opnieuw informatie aan op onze stand, met dit jaar extra aandacht voor de net gestarte imker of de liefhebber die graag wil imkeren, maar niet goed weet hoe. We zullen er ook een overzicht geven van de beste methoden die er momenteel zijn om die vermaledijde varroamijten onder controle te houden voor diegenen met al iets meer ervaring. Dit alles kadert in het Europese B-THENET project: https://www.bthenet.eu/

Ten slotte zal er ook info zijn over alle andere interessante projecten waar Honeybee Valley in betrokken is. Kom ons dus zeker opzoeken!

Adres: Condédreef 10, 8500 Kortrijk

Datum en tijd: Zaterdag 23 maart 10-17 uur

Tot binnenkort!

Prof. em. dr. Frans Jacobs geeft toelichting bij ‘politiebijen’.

Shutterstock 68420293 72Dpi

In Het Laatste Nieuws van 7 november 2016 wordt melding gemaakt van het gebruik van honingbijen door de Nederlandse politie voor het opsporen van wietplantages. Hiervoor beschikken zij over een speciaal apparaatje waarin een luchtstroom wordt gegenereerd langs de antennes van honingbijen die dan hun tong uitsteken als ze wietlucht ruiken. Prof. Frans Jacobs licht toe dat bijen een uitstekend reukvermogen hebben en dat je hen kunt trainen om bij bepaalde geuren hun tong uit te steken. De training bestaat erin de waarneming van de geur te associëren met een beloning, zijnde een druppel van een suikerwateroplossing. Het verhaal werd vanmorgen ook opgepikt door de Vlaamse radiozenders die Frans Jacobs hierover interpelleerden.

Door op deze link te klikken, kun je het persbericht in Het Laatste Nieuws nalezen. Deze link stuurt je door naar het interview op Radio 1 met Prof. Frans Jacobs in het ochtend programma (te horen bij 2 uur en 47 minuten).

Felicien Amakpe behaalt zijn doctorstitel

Dsc 2383

Op 19 september ging de publieke verdediging door van het doctoraat van Felicien Amakpe. Zijn manuscript heeft als titel 'Exploring the beekeeping potential in the Republic of Benin by examining the melliferous trees, the honeybees and the honey they produce'. Na een presentatie van een 40-tal minuten, werd de kandidaat door de jury bevraagd over de uitvoering van zijn werk. Finaal werd unaniem beslist om Felicien de titel van Doctor in de Biologie te overhandigen. 

Honeybee Valley goes online!

Shutterstock 329559671

Het is eindelijk zover! Het platform Honeybee Valley dat werd opgestart in 2014 heeft nu ook zijn hoogsteigen website. Deze moet dienen als communicatie medium naar zowel startende als gevorderde imkers, maar probeert ook de natuurliefhebber en bijengeïnteresseerden te bereiken. Met andere woorden, het brede publiek zal op deze website zijn gading vinden. Als je op "Meer lezen..." klikt, kun je lezen welke informatie je waar op deze website zult kunnen terugvinden.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief