Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Prof. em. dr. Frans Jacobs geeft toelichting bij ‘politiebijen’.
07 november '16

In Het Laatste Nieuws van 7 november 2016 wordt melding gemaakt van het gebruik van honingbijen door de Nederlandse politie voor het opsporen van wietplantages. Hiervoor beschikken zij over een speciaal apparaatje waarin een luchtstroom wordt gegenereerd langs de antennes van honingbijen die dan hun tong uitsteken als ze wietlucht ruiken. Prof. Frans Jacobs licht toe dat bijen een uitstekend reukvermogen hebben en dat je hen kunt trainen om bij bepaalde geuren hun tong uit te steken. De training bestaat erin de waarneming van de geur te associëren met een beloning, zijnde een druppel van een suikerwateroplossing. Het verhaal werd vanmorgen ook opgepikt door de Vlaamse radiozenders die Frans Jacobs hierover interpelleerden.
Door op deze link te klikken, kun je het persbericht in Het Laatste Nieuws nalezen. Deze link stuurt je door naar het interview op Radio 1 met Prof. Frans Jacobs in het ochtend programma (te horen bij 2 uur en 47 minuten).
Felicien Amakpe behaalt zijn doctorstitel
19 september '16
Op 19 september ging de publieke verdediging door van het doctoraat van Felicien Amakpe. Zijn manuscript heeft als titel 'Exploring the beekeeping potential in the Republic of Benin by examining the melliferous trees, the honeybees and the honey they produce'. Na een presentatie van een 40-tal minuten, werd de kandidaat door de jury bevraagd over de uitvoering van zijn werk. Finaal werd unaniem beslist om Felicien de titel van Doctor in de Biologie te overhandigen.
Honeybee Valley goes online!
10 augustus '16

Het is eindelijk zover! Het platform Honeybee Valley dat werd opgestart in 2014 heeft nu ook zijn hoogsteigen website. Deze moet dienen als communicatie medium naar zowel startende als gevorderde imkers, maar probeert ook de natuurliefhebber en bijengeïnteresseerden te bereiken. Met andere woorden, het brede publiek zal op deze website zijn gading vinden. Als je op "Meer lezen..." klikt, kun je lezen welke informatie je waar op deze website zult kunnen terugvinden.