Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
'Bee Master Walk' te Gent
10 augustus '17
Op 10 augustus nam kunstenaar COSCO (Louis De Cordier) een 40-tal imkers op sleeptouw voor een serene wandeling doorheen het historisch centrum van Gent: de Bee Master Walk. Het werd een gezellige wandeling waarbij de imkers en niet-imkers heel snel met elkaar aan de praat geraakten. Slechts één onderwerp kwam ter sprake: de bij. Toevallige passanten en niets vermoedende Gentenaars keken met verstomming naar de bende in kapruinen gehulde imkers die uit hun natuurlijke omgeving waren losgeweekt en plots midden in de stad en in groep opdoken. Dit was dan ook de bedoeling van de kunstenaar.
Inspiratiedag heeft velen geïnspireerd.
16 mei '17

Tijdens een speciale inspiratiedag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel kwamen alle betrokkenen van bijen in ons land samen. Duidelijk is dat het zowel met de honingbijen als met de wilde bijen niet goed gaat. Daarom dienen tal van uiteenlopende projecten het tij te doen keren. Op veel fronten is men de bijen genegen. Hiervan getuigden de verschillende wetenschappelijke uiteenzettingen en de actieplannen van tal van verenigingen, bedrijven en lokale overheden.
Competitie tussen honingbijen en wilde bijen
09 januari '17
In de maand mei bracht het wetenschappelijk tijdschrift Basic and Applied Ecology een Zweedse studie uit met als onderwerp de competitie tussen honingbijen en wilde bijen. Het is niet de eerste studie die als hypothese stelt dat gedomesticeerde bijen een negatief effect uitoefenen op sympatrische wilde bijen populaties, in dit geval die van hommels. De oorzaak van zo'n effect heeft mogelijk te maken met het gedeelde foerageergebied waarin het voedselaanbod op een gegeven moment schaars wordt. Maar hoe bestudeert men een dergelijk fenomeen? En hoe gaat men hierbij te werk?