Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: De 2-raamsarrestkooi uitgetest door imkers

Arrestraam met logo

Mijten kan je met producten te lijf gaan om ze af te doden, maar je kan ze ook vangen op dé plek waar ze immobiel zijn, nl. in het bijenbroed. Door mijten te verzamelen in vangramen, kan je 90-95% van de aanwezige mijten uit het bijenvolk wegnemen en hoef je de bijen niet in contact te brengen met chemische producten. De koningin opsluiten om het volk broedloos te maken, kan op verschillende manieren, gaande van mozzato kooitjes, scalvini kooitjes tot chmary kooien. Maar hierbij moeten opzittende mijten nog met een chemische behandeling vernietigd worden. Door een arrestraamkooi voor 2 ramen te hanteren, verwijder je zowel de opzittende mijten als de mijten die uit het broed komen, zonder ook maar een druppel chemische producten toe te dienen.

Deze biotechnische methode wordt dit jaar door een 40-tal imkers binnen 5 Vlaamse imkerverenigingen uitgetest binnen het ‘Onder arrest’ project onder de begeleiding van Thomas Van Pelt en Honeybee Valley. Hun bevindingen worden met elkaar gedeeld waardoor ieder van elkaars ervaringen zal kunnen leren. De 2-raamskooi is in verschillende kastmaten beschikbaar en werd recent ook geperfectioneerd op simplex maat. Dit betekent dat de meeste imkers in Vlaanderen met de techniek aan de slag zouden moeten kunnen.

Tine Descamps is succesvol gedoctoreerd

Ph Dtine Met Promotoren Nfitem

Vier jaar onderzoek over de virulentie van Amerikaans vuilbroed (AFB) werd voorbije week afgerond met het behalen van het doctoraat door Tine Descamps. Haar werk draagt de titel "The intimate host-pathogen relation of Paenibacillus larvae and the honey bee Apis mellifera". Promotoren waren prof. Dirk de Graaf en prof. em. Paul De Vos.

Ze heeft enerzijds een tool ontwikkeld om het specifieke ERIC type van een AFB stam te achterhalen. Door deze genotypering met behulp van MLVA kan van een uitbraak bepaald worden tot welk AFB type de stam behoort. Anderzijds heeft Tine getracht het virulente gedrag van P. larvae te ontrafelen. Ze heeft hierbij verschillende gemuteerde plaatsen in het DNA geïdentificeerd door random mutagenese toe te passen.

Veel succes Tine met je verdere carrière!

Het FAVV zet de bewaking van de bijengezondheid verder

Logo Favv

In september 2016 startte het FAVV met een nieuw bewakingsprogramma voor de bijengezondheid, genaamd “HealthyBee”. Het hoofddoel van dit programma is het objectief bepalen van de bijensterfte. Daarnaast worden mogelijke verbanden tussen de bijensterfte en de factoren die het vaakst vernoemd worden als mogelijke oorzaak ervan onderzocht. Gezien de noodzaak om de beschikken over objectieve cijfers omtrent de bijengezondheid en wegens de positieve commentaren die ontvangen werden gedurende de uitvoering van het project, besliste het FAVV om de monitoring van de bijengezondheid op een permanente basis onder te brengen in zijn meerjarig controleprogramma. Deze monitoring maakt deel uit van het Federaal Bijenplan 2017-2019.

Meer lezen...

Wetenschapscafé Gent

17 Wetenschapscafe E Flyer Bijen Gent

Op 7 november gaat in Gent een bloemlezing door over bijen. Dit gaat door in Eetcafé Toreke en de toegang is gratis.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief