Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Eerste resultaten COLOSS-enquête: wintersterfte 2017-2018

Nf Grafiek Wintersterfte Provincie

Met het mooie voorjaar en de grote honingopbrengsten zijn veel imkers de verliezen van de afgelopen winter reeds vergeten. Behalve de imkers die alle bijenvolken verloren en helemaal opnieuw moesten beginnen. Hopelijk zijn zij intussen reeds uit de nood geholpen door collega imkers.

In april werd de jaarlijkse COLOSS-enquête verspreid onder de imkers. Voor Vlaanderen kregen we antwoord van 235 imkers, die samen 2083 bijenvolken beheerden. Gemiddeld betrof de wintersterfte 13 % (+/- 11 %). Dit is een laag aantal en benadert de 10 % die we als natuurlijke uitval beschouwen. Wat hoopvol stemt en verdere analyse van de gegevens kan ons misschien leren welke groepen van imkers of welk 'soort' imker grotere bijensterftes kent. Dit kan dan weer lessen voor de imkerij opleveren.

In de grafiek wordt de wintersterfte per provincie weergegeven. Hierbij valt Oost-Vlaanderen op door zijn hogere wintersterfte.

Op dit ogenblik loopt het BEESYN-onderzoek waarvoor bij 50 imkers over heel Vlaanderen stalen worden genomen van bijen, stuifmeel en honing. De locaties zijn niet toevallig gekozen, maar gelinkt aan zeer hoge of juist zeer lage wintersterftes in het verleden. Door de stressoren te bepalen in deze verschillende omgevingen kan hopelijk nog een extra stukje van de puzzel worden opgehelderd.

De COLOSS-enquête werd ook in Wallonië en Brussel heel goed ingevuld. Een analyse van de nationale data zal dan ook mogelijk zijn en wordt uitgevoerd door Gilles San Martin van het Centre wallon de recherche agricole (CRA-W). Zijn analyserapport van de wintersterfte 2016-2017 kan je in de link onderaan deze pagina terugvinden.

Alle data wordt internationaal door het COLOSS-netwerk geanalyseerd. Alison Gray (University of Strathclyde, Glasgow) neemt hierin het voortouw en het artikel over de wintersterfte 2016-2017 werd gepubliceerd in Journal of Apicultural Research, maart 2018.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief