Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Aanbevelingen voor een efficiënte varroabestrijding in 2020 van het FAVV

Favv Logo

Voor een succesvolle bestrijding van de varroamijt is een tijdige start van de behandeling, toegepast op de juiste momenten, essentieel. Om te vermijden dat (nog) niet-behandelde kolonies naburige kolonies besmetten, is het belangrijk dat alle imkers hun bijenkolonies op hetzelfde moment behandelen. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) brengt daarom reeds verschillende jaren haar aanbevelingen voor een efficiënte varroabestrijding uit. Hun aanbevelingen voor het jaar 2020 kan je hier terugvinden.

Het verschil met vorig jaar zit vooral in de vergunde diergeneesmiddelen die mogen gebruikt worden in België. Bij de producten op basis van oxaalzuur komt er nu naast VarroMed® en Oxuvar® ook Oxybee® bij. De oxaalzuurkristallen dienen bij het gebruik van Oxybee® opgelost te worden in een sacharose-oplossing, waarna het product in de ruimte tussen de ramen op de bijen dient gedruppeld te worden. Naast producten op basis van thymol, flumethrine en oxaalzuur, is nu voor het eerst een product op basis van amitraz vergund in België, nl. Apivar®. Het product bestaat uit strips die in de kast tussen de ramen kunnen worden gehangen.

Het FAVV raadt een combinatie van verschillende varroabestrijdingsmethoden aan. Indien er in het voorjaar al te veel mijten aanwezig zijn, kan een eerste behandeling met een product op basis van oxaalzuur worden uitgevoerd. Tijdens de drachtperiode moet een chemische behandeling vermeden worden, waardoor een biotechnische behandeling zoals darrenbroed snijden, aangewezen is. Een goede zomerbehandeling is cruciaal om sterke winterbijen te verkrijgen. De meeste producten voorhanden hebben een goede werking op forethische (op de bijen zittende) mijten, maar zijn vaak niet krachtig genoeg om de mijten in het broed te doden, tenzij ze langdurig of op verschillende tijdstippen worden toegepast. Dit kan bijvoorbeeld met producten op basis van thymol of flumethrine. Een winterbehandeling voer je dan weer best uit met een product op basis van oxaalzuur. 

Om wegwijs te geraken in de vele mogelijkheden van varroabestrijding kan je beroep doen op een erkend dierenarts die diergeneeskundige bedrijfsbegleiding op de bijenstand uitvoert. Hier vind je een lijst van dierenartsen die dergelijke bedrijfsbegeleiding in het kader van de bestrijding van varroase aanbieden.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief