Menu

Kalender

Belangrijke evenementen, zowel voor imkers als wetenschappers die onderzoek doen op bijen

4

maart
2023

Bijendag - Imkeren in de toekomst

Op zaterdag 4 maart 2023 organiseert Arboretum Kalmthout een studiedag met internationale sprekers voor imkers en iedereen met een hart voor de honingbij. Schrijf je hier in.

Professor Dirk de Graaf (Ugent, BE) start de dag met een kort overzicht van de uitdagingen waarvoor imkers staan en de antwoorden die de wetenschap kan bieden. Professor de Graaf is bezieler van Honeybee Valley, hét samenwerkingsplatform voor alle imkers.

Vanuit Wageningen University (NL) stelt onderzoeker Delphine Panziera het ‘Darwin’s black box project’ voor. In dit experimentele onderzoeksproject worden bijenvolken niet behandeld tegen de varroamijt. Het project, waartoe ook Arboretum Kalmthout bijdraagt, gaat het komende seizoen zijn vierde jaar in. Delphine Panziera leidt het onderzoek en geeft tijdens haar lezing een stand van zaken.

Uit Slovenië verwelkomen we dr. Peter Kozmus. Slovenië - het land waaruit de Carnica-bij afkomstig is - is zeer actief op Europees én op wereldniveau om de belangen van de imkers te verdedigen. Dr. Kozmus is vicevoorzitter van de Sloveense imkervereniging die de ‘World Bee Day’ en het ‘European Honey Breakfast’ op de kaart zette. Daarnaast coördineert hij het kweekprogramma van de Carnica-bijen in Slovenië. Dr. Peter Kozmus zal een unieke kijk geven op hoe Slovenen begaan zijn met de honingbij en hoe de liefde voor de bijen verweven zit in de cultuur van het land.

Deze studiedag vindt plaats in Arboretum Kalmthout (Serrehuis),

Heuvel 8, 2920 Kalmthout. De voertaal van de lezingen is Nederlands en

Engels.

Inbegrepen: deelname lezingen, toegang tuin en rondleiding met gids, koffie/thee, lunchpakket (soep, belegde broodjes).

Programma

  • 9.30 – 10.00 uur: welkom met koffie & thee
  • 10.00 – 10.10 uur: verwelkoming door conservator-directeur Abraham Rammeloo (Arboretum Kalmthout, BE)
  • 10.10 – 11.00 uur: prof. Dirk De Graaf (Universiteit Gent, BE), De crisis in de bijenteelt en de innovatie in de bedrijfsmethoden om hieraan te verhelpen. Lezing in het Nederlands.
  • 11.00 – 11.15 uur: pauze
  • 11.15 – 12.30 uur: dr. Peter Kozmus (Slovenian Beekeepers’ Association, SI), Slovenia, small country with great beekeeping. Lezing in het Engels.
  • 12.30 – 13.30 uur: lunchpauze
  • 13.30 – 14.30 uur: phd. Delphine Panziera (Wageningen University, NL), Darwin’s Black Bee Box. Lezing in het Engels.
  • 14.30 – 14.45 uur: slotwoord imker Rob Van Bauwel (Arboretum Kalmthout, BE)
  • 15.00 - 16.00 uur: rondleiding in de tuin, Waardplanten voor de honingbij, met Nederlandstalige arboretumgids.