Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Help ons om goede imkerpraktijken te valideren

HBV 20180528 3742

Imkers kennen als geen ander de knepen van het imkervak. De beste beoordeling van wat goede imkerpraktijken zijn en hoe belangrijk die zijn voor het houden van bijen de dag van vandaag kan dus alleen maar komen van imkers zelf. Daarom dat we jullie hulp inroepen.

Het onderzoeksproject B-THENET van de EU heeft een ambitieuze doelstelling, nl. de beste imkerpraktijken die optimaal zijn voor de gezondheid van bijen, mensen en omgeving, definiëren, in detail uitwerken en valideren. En dit met én door imkers. De beste manieren om correct een bijenstand op te zetten en de varroamijt te bestrijden werden nu uitgewerkt en op het B-THENET platform geplaatst. Later worden deze technieken aangevuld met andere bijenteeltpraktijken en bioveiligheidsmaatregelen. De taal kan je onderaan naar het Nederlands (Dutch) veranderen. Door te klikken op 1 van de categorieën kan je de praktijken voor België selecteren. Onderaan iedere imkerspraktijk kan je deze beoordelen door het duimpje omhoog of omlaag aan te klikken. Hiermee valideer je de praktijken die jij als imker belangrijk vindt. Enkel op voldoende gevalideerde praktijken zullen de Nationale B-THENET Centers (waaronder Honeybee Valley voor België) zich verder toeleggen. Heb je een opmerking, vraag of tip over deze praktijk, kan je ook onderaan een reactie achterlaten. Hiervoor dien je geregistreerd te zijn op het platform, wat we ten zeerste aanraden om te doen. Volg ook de Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de meest recente activiteiten.

Word lid van B-THENET

B THENET Logo countries Belgium FC20230116

Honeybee Valley nodigt u uit om lid te worden van B-THENET, het eerste thematische netwerk van Europese imkers. Het project heeft tot doel de bijenteeltsector in de EU te moderniseren.

Momenteel verzamelen wij "goede bijenteeltpraktijken en innovaties" van bijenhouders om de basis te leggen voor een kennisbank.

Als u aan onze activiteiten wil deelnemen en verdere uitnodigingen en informatie wil ontvangen, klik dan op deze link (Registration - B-THENET (bthenet.eu)) om u op ons platform te registreren. U krijgt er informatie over allerlei bijenteeltpraktijken die u mee kan helpen updaten en bijsturen. In de komende 4 jaar zullen steeds meer technieken worden aangevuld waarover u uw mening of opmerkingen kunt delen op het platform.

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Durf Denken 5

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij Honeybee Valley. Hij verzorgt er de bijenkolonies van Honeybee Valley en inventariseert de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Meer lezen...

AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten

Rosenkranz

Van 5 tot 7 april jl. werd voor het eerst sinds COVID-19 nog eens een AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten georganiseerd. Het organiserende instituut was de Universiteit Hohenheim, en dit omwille van een aantal bijzondere redenen. Dr. Peter Rosenkranz gaat weldra op pensioen en dit wilde men vieren. Bovendien heeft zijn team een volledig nieuw, hypermodern gebouw in gebruik genomen dat ze wat graag aan de bijenonderzoekers wilde voorstellen. Naar goede gewoonte was er een interessant wetenschappelijk programma waarover we graag even rapporteren.

Afbeelding: Dr. Peter Rosenkranz, gastheer van de 69ste AG Tagung, geflankeerd door prof. Dirk de Graaf (L) en dr. Ellen Danneels (R).

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief