Honeybee Valley heeft de voorbije jaren tal van nieuwe initiatieven opgestart. Het gevolg is evenwel dat het bijencentrum vele bijenkolonies parallel in proef heeft en dat het drachtgebied op de campus de Sterre de hoge densiteit aan honingbijen niet meer aankan. Vandaar de nood aan nieuwe locaties voor bijenkasten die we zowel intro muros als extra muros hebben gezocht en gevonden. De uitbreiding van het potentieel aan bijenstanden is tot stand gekomen zowel op vraag vanuit Honeybee Valley, maar ook op initiatief van externen die in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’ iets rond honingbijen wilden opstarten.
Er lopen momenteel twee projecten waarvoor bijenkasten op de externe locaties worden gebruikt. Beide projecten dragen bij tot de studie van de onderliggende processen die ervoor zorgen dat honingbijen tolerant worden aan de Varroa-mijt. In het kader van VARRESIST RT13/4 wordt getracht merkers te identificeren die verantwoordelijk zijn voor een verminderde Varroa reproductie. In een tweede project, de Varroa ring test, wordt er gefocust op de impact van de omgeving op Varroa-tolerantie.
De Faculteit Diergeneeskunde heeft op de site Heidestraat in Merelbeke een locatie ter beschikking gesteld voor bijenkasten in het kader van bovenstaande projecten. Het beschikbaar stellen van deze bij-vriendelijke locatie levert hen het zilveren label op van Honeybee Valley.
Gemeente Merelbeke
Tijdens de gemeenteraad van 27 mei 2014 te Merelbeke werd het charter voor een bij-vriendelijke gemeente goedgekeurd. De gemeente engageert zich hiermee om te zorgen voor een stuifmeelrijke omgeving en de burgers, landbouw en industrie te sensibiliseren. Dit wordt bereikt door enerzijds een sensibiliseringsactie op te zetten en anderzijds een actieplan op te maken. Als onderdeel van dit actieplan heeft de gemeente Merelbeke een gebruiksovereenkomst afgesloten met Honeybee Valley voor het plaatsen van bijenkasten. Hiervoor werden 4 specifieke gemeentelijke percelen ter beschikking gesteld waar ook in het kader van de projecten Varresist en de Varroa ring test onderzoek wordt uitgevoerd op mijtresistentie van honingbijen. Door dit engagement verkrijgt de gemeente Merelbeke het zilveren label van Honeybee Valley.
Educatieve bijenstanden
“Provinciaal Domein De Averegten”: Langendijk 17, 2220 Heist-op-den-berg (Hallaar)
Contactpersoon: Roger Van Weert - Hogeweg 8, 2221 Booischot - tel. 015/223703
Infrastructuur: bijenhal met afgesloten opbergruimte voor modern imkermateriaal, 10 Buckfastproductiekasten en kast met doorkijkglas.
Activiteiten: cursussen voor beginnende en gevorderde imkers, geleide bezoeken, demonstraties ter bevordering van de kwaliteit van de honing, varroabestrijding, opvolgen van natuurlijke mijtenval.
Openingsuren: het hele jaar door te bezichtigen, elke dag van zonsopgang tot zonsondergang (openingsuren van Provinciaal Domein), geleide bezoeken op afspraak.
“Abdij van Park”: Abdij van't park 7, 3001 Leuven (Heverlee)
Infrastructuur: bijenstand met 16 bijenvolken, een doorkijkkast, oude korven, nestkastjes voor solitaire bijen, kruidentuin, een paviljoentje voor kleine tentoonstellingen
Activiteiten: opvolgen van natuurlijke mijtenval, koninginneteelt en selectie, omlarven met Jenter systeem, opendeurdagen op erfgoeddag en monumentendag
Openingsuren: enkel op afspraak
“Fort V Van Edegem”: Fortvijfstraat - 2650 Edegem
Contactpersoon: Jan Jespers - tel. 03/3120138 - janjespers2018@gmail.com
Infrastructuur: bijenstand met een 30-tal bijenvolken in een 14-tal bijenhallen, geplaatst langs een wandelweg, in de chalet zijn te bewonderen: posters over bijenteelt, 3 doorkijkkasten, kast met ramen, korf, kast met wilde bouw, alle materialen die een imker gebruikt.
Activiteiten: vorming en bijscholing van imkers, geleide bezoeken door ervaren imkers, vorming en onderwijs i.v.m. bijenteelt, jaarlijkse imkersdag, honingoogstdag, wasdag, demonstratie van nieuwe bijenteelttechnieken en het gebruik van nieuwe gereedschappen en materialen.
Openingsuren: dinsdag van 1 juli tot 31 augustus van 18u tot 21u, zondag van 1 mei tot 31 augustus van 14u tot 17u30. Bezoeken enkel op afspraak.
Infrastructuur: bijenhal met 13 bijenvolken carnica reinteelt gelegen achter het bezoekerscentrum tegenover de vijvers. Een doorkijkbijenkast (van eind april tot eind september), leslokaal voor 45 personen (op vraag bruikbaar voor lessen aan imkers en niet-imkers).
Activiteiten: selectie naar varroatolerante bijen, opendeurdagen op elke 3de zaterdag van de maand van april tot september van 14u tot 18u voor imkers en niet-imkers, bevruchtingsstand voor 60 koninginnen op aanvraag. Rond 21 mei en 21 juli op vrijdag en zaterdag slingeren voor imkers van de vereniging. In november en maart was smelten en waswafelen voor de leden. Tijdens beide activiteiten staan de deuren wagenwijd open voor alle bezoekers. Bezoeken van groepen en scholen op afspraak.
Openingsuren: bezoekerscentrum dagelijks van 1 april tot 31 oktober, tussen 9u en 17u, bijen te bezichtigen op aanvraag, geleid bezoek enkel op afspraak.
Contactpersoon: Paul Landuyt - tel. 0499/40.49.63 - hoofdimker@imkers-halen.be - www.imkers-halen.be
Infrastructuur: Bijenhal met 8 bijenvolken Carnica gelegen op het Domein ‘De Panoven’ te midden van een stukje natuur in een woonwijk. Er werd voor deze locatie gekozen omwille van de mooie ligging en de vele fruitaanplantingen. Dit prachtige bijenstation is een attractie voor de talrijke wandelaars die langs de Panoven passeren. Zo krijgen ze een betere inkijk in ons bevruchtingsstation en geraken ze meer vertrouwd met het leven van de bijen in de natuur.
Activiteiten:
De bedoeling van het project is beginnende en ervaren imkers de maximale ondersteuning, impulsen en informatie geven. Het leslokaal maakt het mogelijk om degelijke en praktijkgerichte imkercursussen in te richten.
Daarnaast wil IHO met dit project iedereen sensibiliseren over het belang van de (honing)bij. We willen de functie, het nut en het belang van alle bijensoorten verdedigen en opkomen voor de belangen van dit mooie insect door lespakketten en informatie aan te bieden aan scholen, verenigingen, bedrijven en de algemene bevolking. Dat hierbij de productie van de bijen verhoogt en de bijensterfte vermindert, is heel mooi meegenomen.
Korfvolk en 2 kijkkasten (kijkkasten enkel van april tot september)
Opslagruimte en slingerlokaal
Ruime loods dienstig als leslokaal, tentoonstellingsruimte en atelier
Activiteiten:
bijenlessen voor kleuter- basis- en secundair onderwijs
natuurwandeling doorheen het domein met bezoek aan de bijenhalle
vorming en bijscholing van imkers zoals voorjaarsonderzoek, koninginnen kweken en vullen van diverse soorten bevruchtingskastjes, merken van koninginnen en maken van kunstzwermen, waswafelgietdagen, varroa- nosema en wasmottenbestrijding, honing oogsten, maken van afleggers
opendeur tijdens “week van de provinciale domeinen” en “de week van de bij”
Openingsuren: Provinciaal domein is elke dag open van april tot en met oktober van 8 tot 22 uur, van november tot en met maart van 8 tot 18 uur. De bijenhalle enkel na afspraak.
De imkersbond van Deinze maakt mooie instructiefilmpjes die je op hun webstek kunt volgen: https://www.imkersbonddeinze.b... Zeker de moeite waard om te bekijken!