Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Bijenvriendelijke aanplantactie

PL0824 FT2435

Voor het behoud van bijenvolken in Vlaanderen is voldoende voedsel in de omgeving van bijenstanden zeer belangrijk. Om het drachtgebied in Vlaanderen een boost te geven, organiseert het Vlaams Bijenteeltprogramma een massale aanplant van bijenvriendelijke planten. Lokale imkerverenigingen en steden/gemeenten kunnen nu een aanvraag indienen om een aankoop van plantgoed bij een lokale kweker te organiseren. We doelen voornamelijk op bomen met een dikkere stam (bij voorkeur 12/14) en struiken zodat het volgende seizoen reeds bloei mogelijk is. Na goedkeuring van de aanvraag zal een waardebon uitgeleverd worden dat als betaalmiddel kan gebruikt worden bij kwekers die vooraf worden geselecteerd.

Het aangekochte plantgoed wordt bij voorkeur aangeplant op het domein van de verenigingsbijenstand of in de nabije omgeving van bijenstanden. Imkerverenigingen kunnen echter ook een verzamelaankoop organiseren, opdat het plantgoed kostenvrij kan aangeboden worden aan de individuele leden van de imkervereniging. Individuele bestellingen van particulieren worden niet aanvaard.

De termijn om aanvragen in te dienen is echter zeer kort, nl. 10 juli 2022. De beschikbare 25.000€ zal d.m.v. waardebonnen t.w.v. 250, 500 en 1.000€ uitgereikt worden aan de eersten die een aanvraag indienen die aan de gestelde voorwaarden voldoet. Op = op! Meer toelichting bij de aanvraag en het invulformulier zijn hier te downloaden.

Afbeelding: honingbij op gewimperde linde, Tilia henryana - ©Roger De Vos

Meer lezen...

Podcast over bijen op EOS wetenschap

Eos Dirk De Graaf

In een podcast op EOS wetenschap licht professor Dirk de Graaf toe wat er precies met de bijen aan de hand is. Ondanks een toename in het aantal bijenkasten, gaat het echt niet goed met de honingbij. Vooral de wintersterfte is problematisch. Er zijn verschillende redenen waarom bijenkolonies verzwakt aan de winter beginnen. De belangrijkste zijn de varroamijt, een gebrek aan voedsel en het gebruik van pesticiden. Beluister de podcast hier.

Wintersterfte 2019-2020: eerste resultaten COLOSS enquête

Wintersterfte 1920 Provincies

Er vulden opnieuw veel Vlaamse imkers de jaarlijkse COLOSS vragenlijst in over de bijensterfte tijdens de winter van 2019-2020. We kregen gegevens binnen van 3.119 ingewinterde bijenvolken, verspreid over 369 bijenstanden in Vlaanderen. Van deze bijenvolken heeft 20,3% (95% CI: 18-22,8) de voorbije winter niet overleefd. Op 161 bijenstanden (43,6%) trad geen bijensterfte op, terwijl op 22 standen (6%) de imker alle volken verloor. Bij deze laatste betrof het telkens niet meer dan 4 volken per stand, met 1 uitzondering van een stand waarop alle 8 volken ten onder gingen.

Figuur1. Gemiddelde wintersterftecijfers per provincie, met 95% CI als foutvlaggen aangeduid. De witte cijfers onderaan de balken geven het aantal bijenstanden weer waarvoor de vragenlijst werd ingevuld.

Meer lezen...

Modaliteiten honinganalyses 2020

20180705 Hbv 20180705 0141

Corona mag dan ons gewone doen grondig in de war gestuurd hebben, sommige zaken keren elk jaar terug. Zo ook dus de mogelijkheid om een honingstaal binnen te brengen bij Honeybee Valley en dit te laten analyseren. Vanaf 1 juni tot vrijdag 21 augustus (of zo lang het budget het toelaat) kan elke imker een honingstaal binnenbrengen waarna dit naar het laboratorium vertrekt. Om zoveel mogelijk imkers de kans te geven hun honing te laten analyseren, wordt dit jaar slechts 1 honingpot per imker onderzocht. Deze analyses worden gefinancierd door het Vlaams Bijenteeltprogramma. Klik op 'meer lezen' voor de specifieke vereisten van het staal.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief