Newsflash: Help ons om goede imkerpraktijken te valideren
14 september '23

Imkers kennen als geen ander de knepen van het imkervak. De beste beoordeling van wat goede imkerpraktijken zijn en hoe belangrijk die zijn voor het houden van bijen de dag van vandaag kan dus alleen maar komen van imkers zelf. Daarom dat we jullie hulp inroepen.
Het onderzoeksproject B-THENET van de EU heeft een ambitieuze doelstelling, nl. de beste imkerpraktijken die optimaal zijn voor de gezondheid van bijen, mensen en omgeving, definiëren, in detail uitwerken en valideren. En dit met én door imkers. De beste manieren om correct een bijenstand op te zetten en de varroamijt te bestrijden werden nu uitgewerkt en op het B-THENET platform geplaatst. Later worden deze technieken aangevuld met andere bijenteeltpraktijken en bioveiligheidsmaatregelen. De taal kan je onderaan naar het Nederlands (Dutch) veranderen. Door te klikken op 1 van de categorieën kan je de praktijken voor België selecteren. Onderaan iedere imkerspraktijk kan je deze beoordelen door het duimpje omhoog of omlaag aan te klikken. Hiermee valideer je de praktijken die jij als imker belangrijk vindt. Enkel op voldoende gevalideerde praktijken zullen de Nationale B-THENET Centers (waaronder Honeybee Valley voor België) zich verder toeleggen. Heb je een opmerking, vraag of tip over deze praktijk, kan je ook onderaan een reactie achterlaten. Hiervoor dien je geregistreerd te zijn op het platform, wat we ten zeerste aanraden om te doen. Volg ook de Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de meest recente activiteiten.
COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2021-2022
04 april '22

We kregen reeds een voorsmaakje van mooi lenteweer wat hopelijk betekent dat er een goed bijenseizoen begonnen is. Tijdens de warmere dagen kregen we zicht op het aantal bijenvolken dat de winter goed is doorgekomen. Om opnieuw een inschatting te kunnen maken van de bijensterfte in België vragen we jou als imker, de vragenlijst die vanuit Coloss wordt georganiseerd, in te vullen. In eerste instantie zal dit een beeld geven van de bijensterfte van de afgelopen winter, met eventuele regionale verschillen.
De vragenlijst omvat 35 vragen en neemt ongeveer 15 minuten tijd in
beslag. Het is echter belangrijk deze tot op het einde zo goed mogelijk
in te vullen. Als extra motivatie zullen we net als vorige jaren na het
afsluiten van de enquête aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven
een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal
aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks
nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met
betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen dan ook meegegeven worden.
Alvast bedankt voor uw deelname!
Kreverhille-Honeybee Valley 1+1=3
04 april '22
Reeds verschillende jaren levert het Comité Selectiewerk Vlaanderen (CSV) inspanningen om meer veerkracht in de Vlaamse honingbijen te telen. Een cruciale stap om het uitstekend teeltmateriaal onder de Vlaamse imkers te verspreiden, is het aanbieden van deze genetische eigenschappen op lokale bevruchtingsstations. Imkers kunnen er met hun geteelde moeren naartoe om deze aan te paren met darren uit sterk geteste en geselecteerde lokale bijenvolken. Om deze doelstelling meer kracht bij te zetten, slaan nu het bevruchtingsstation Kreverhille en Honeybee Valley de handen in elkaar.
(Afbeelding: vlnr Valérie Villers, Corné Boogaard, Maarten Meys, Dirk de Graaf, Ellen Danneels op de bevruchtingsstand Kreverhille)
Kreverhille beschikt over een prachtig domein van maar liefst 8000 m² met meer dan 440 schuilhuisjes, een bijenhal voor darrenvolken en een lokaal voor de nodige werkzaamheden. Kennis van koninginnen telen is er aanwezig en een enthousiaste omgeving/buurt waakt over de sociale controle. Honeybee Valley beschikt dan weer over kennis rond bijenteelt en selectie. De gegevens verzameld binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma vormen een goede basis voor een samenwerking. Het CSV werd opgericht om het ganse proces van het inkruisen van specifieke lijnen, tot het testen van volken en het natelen en opvolgen van koninginnen trachten te stroomlijnen. Het breed-It programma is dan weer de plaats waar alle gegevens van de bijenvolken en de testresultaten van de koninginnen kunnen ingeven worden. Honeybee Valley voert verschillende laboratorium analyses uit zoals virusscreening en reproductie van varroamijten, verwerkt de ingevulde data en rangschikt de koninginnen volgens prestaties. Het teeltmateriaal van de best geplaatste koninginnen in de ranking komen dan in aanmerking om bij voorkeur van na te telen.
Een samenwerking tussen Kreverhille en Honeybee Valley biedt dus veel
mogelijkheden en versterkt beide partijen. De originele lijnen van bij
de opstart van Kreverhille kunnen actief bijdragen aan het selectiewerk
en de opvolging ervan. Als partners van elkaar kan de huidige werking
opgewaardeerd worden en kan gebouwd worden aan een meer uitgebreid
netwerk. Dit fantastisch project zit ingebed in een mooie context met
fijne mensen en wederzijds respect voor elkaar. Beiden zijn er dan ook
van overtuigd dat de resultaten die imkers kunnen behalen met een
aanparing te Kreverhille meer dan ooit een verbetering op de bijenstand kan verwezenlijken.
Professor Dirk de Graaf ontvangt eredoctoraat van USAMV
29 september '21

Professor Dirk de Graaf heeft donderdag 23 september een eredoctoraat gekregen van The University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine in Cluj-Napoca, Roemenië. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek. In zijn laudatio eert professor Daniel Dezmirean de betrokkenheid van professor de Graaf bij de implementatie van geavanceerde technologieën in het bijenonderzoek en dit voor een brede waaier aan onderzoekslijnen. Zo introduceerde Dirk de Graaf 20 jaar geleden al de DNA-vingerafdruk technieken in de diagnose van de bijenziekten en legde hij de fundamenten van de 'component resolved diagnosis' bij steekallergie. In de laatste jaren was hij erg actief op het vlak van selectie en bedrijfsvoering in de bijenteelt. Hij ontrafelde de genetische oorsprong van veerkracht tegenover de varroa-mijtziekte en ontdekte een erfelijkheidskenmerk dat de basis vormt van virusresistentie bij honingbijen. Momenteel is hij coördinator van het B-GOOD project van de Europese Commissie. In dit project wordt de gezondheidsstatus van een bijenvolk bepaald op basis van teledetectie en 'machine learning'. Het is de bedoeling om de imkers te gidsen in hun bedrijfsvoering door waarschuwingen te sturen telkens als de gezondheidsstatus van een bijenvolk afwijkt van een virtueel referentiekolonie. In zijn dankwoord wees professor de Graaf op het belang van technologische samenwerking om te komen tot grensverleggend onderzoek.
Afbeelding: Professor Dirk de Graaf met de oorkonde en geflankeerd door Rector Cornel Catoi (L) en professor Daniel Dezmirean (R).