Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Help ons om goede imkerpraktijken te valideren

HBV 20180528 3742

Imkers kennen als geen ander de knepen van het imkervak. De beste beoordeling van wat goede imkerpraktijken zijn en hoe belangrijk die zijn voor het houden van bijen de dag van vandaag kan dus alleen maar komen van imkers zelf. Daarom dat we jullie hulp inroepen.

Het onderzoeksproject B-THENET van de EU heeft een ambitieuze doelstelling, nl. de beste imkerpraktijken die optimaal zijn voor de gezondheid van bijen, mensen en omgeving, definiëren, in detail uitwerken en valideren. En dit met én door imkers. De beste manieren om correct een bijenstand op te zetten en de varroamijt te bestrijden werden nu uitgewerkt en op het B-THENET platform geplaatst. Later worden deze technieken aangevuld met andere bijenteeltpraktijken en bioveiligheidsmaatregelen. De taal kan je onderaan naar het Nederlands (Dutch) veranderen. Door te klikken op 1 van de categorieën kan je de praktijken voor België selecteren. Onderaan iedere imkerspraktijk kan je deze beoordelen door het duimpje omhoog of omlaag aan te klikken. Hiermee valideer je de praktijken die jij als imker belangrijk vindt. Enkel op voldoende gevalideerde praktijken zullen de Nationale B-THENET Centers (waaronder Honeybee Valley voor België) zich verder toeleggen. Heb je een opmerking, vraag of tip over deze praktijk, kan je ook onderaan een reactie achterlaten. Hiervoor dien je geregistreerd te zijn op het platform, wat we ten zeerste aanraden om te doen. Volg ook de Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de meest recente activiteiten.

Resultaten van de statistische analyse van de monstername INSIGNIA in 2019

Note5 Samples Ready For Shipment 72Dpi

De APIStrip is een efficiënte matrix voor het biomonitoren van pesticides met bijenvolken. Het stuifmeel dat door het bijenvolk verzameld wordt, komt hoofdzakelijk van "wilde" planten en in mindere mate van landbouwgewassen. - Door het internationale INSIGNIA consortium

Op de afbeelding zijn de Vlaamse stuifmeelstalen en APIStrips te zien, klaar voor verzending naar de labo's in Griekenland en Portugal voor analyse.

Meer lezen...

Loodregen na de brand van de Notre-Dame en hoe met bijenvolken de verspreiding van deze verontreiniging deels in kaart gebracht werd

Godefroy Paris Cc By Sa

Dat honingbijvolken goede bio-verzamelaars zijn van verontreinigingen is bekend. Hoe bijenhouders optimaal mee gaan werken met de wetenschap om deze verontreinigingen in kaart te brengen wordt momenteel op Europees niveau onderzocht in het Insignia project (https://www.insignia-bee.eu/).

Regelmatig verschijnen er interessante studies waarin honingbijen of bijenproducten een belangrijke rol spelen om verontreinigingen van het milieu aan te tonen. Dit is een goede ontwikkeling. Bijenvolken worden over heel de wereld gehouden en met het juiste gereedschap en hulp van de bijenhouders kan een wereldwijd netwerk worden gemaakt en verontreinigingen in kaart worden gebracht. Een interessant voorbeeld van een dergelijke studie verscheen in juli 2020, toen Kate Smith en medewerkers het artikel Honey maps the Pb fallout from the 2019 fire at Notre Dame cathedral, Paris: a geochemical perspective publiceerden.

Afbeelding: © GodfroyParis / CC BY-SA (link naar bron)

Meer lezen...

Doorbraak in het onderzoek naar veerkrachtige honingbijen: resistentie tegenover virussen is genetisch overerfbaar

Vandaag verschijnt er in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports een artikel van het team van Honeybee Valley, onder leiding van professor Dirk de Graaf, waarin voor het eerst wordt aangetoond dat de weerstand van honingbijen tegenover virussen genetisch bepaald is. Dit werpt een volledig nieuw licht op het streven naar veerkrachtige honingbijen. Honingbijen staan onder druk, o.a. omwille van de parasitaire varroamijt die zich in het broed ontwikkelt en de virussen die zij overdraagt. Deze virussen bepalen in grote mate het ziektebeeld van de kolonie, en zijn dus doorslaggevend voor het al dan niet overleven van een bijenvolk tijdens de winter. Desondanks ligt het accent momenteel volledig op de beheersing van de varroamijtziekte, en dit zowel op het vlak van de bijenteeltpraktijk als het fundamenteel onderzoek. De Gentse onderzoekers tonen in hun artikel aan dat sommige bijenkolonies in staat zijn om de virusinfecties te onderdrukken en dat dit kenmerk genetisch bepaald is. Hiermee ligt de weg open voor het kweken van virusresistente volken.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief