Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken




Wordt bijenvriendelijkste gemeente

A027 IMG 9027

In de stadskern zijn de mogelijkheden om diverse planten aan te brengen vaak beperkt. Dat zou een gemeentebestuur echter niet mogen tegenhouden om vergroening in de stadskern aan te brengen. Allerlei structuren in de straten, zoals verlichtings- of lantaarnpalen, lenen er zich perfect toe om volgehangen te worden met bloemslingers of hangkorven. Bloembakken, in alle vormen en formaten met seizoensgebonden en vaste beplanting, geven verkeersaders een mooie, kleurrijke make-over. Grijze betonblokken om het verkeer te leiden, vallen zoveel meer op als bloementorens in de plaats worden gezet en geven ook het straatbeeld kleur. Aan gemeentegrenzen vallen bloemen en planten onmiddellijk op bij voorbijgangers. Op vensterbanken van openbare gebouwen, aan leuningen op tunnels en bruggen fleuren bloemen de grijze stad op.

Bloembakken voorzie je best van een speciaal waterreservoir, zodat je niet 2 keer per week de planten van water moet voorzien. Hangkorven moeten echter minimaal om de 4 dagen bewaterd worden. Tracht hierbij geen leidingwater maar bij voorkeur regenwater te gebruiken. Geef liefst tegen de avond water. Dan is er minder verkeer en verlies je minder water door verdamping. Gebruik ook boomschors op plekken met kale grond om die verdamping tegen te gaan. Geef wortels van de planten de kans het water op te nemen. Een grote hoeveelheid water in één keer is niet efficiënt. Geef eerst een beetje water en een half uurtje later opnieuw een grotere hoeveelheid. Zo nemen de planten het water beter op en moet je finaal minder begieten.

Om gemeenten extra te motiveren om bebloemingsinitiatieven te nemen, organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) jaarlijks de Openbaargroen-Awards. Ze belonen op die manier recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen. In dit kader gaat De Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Een bijenvriendelijk groenbeheer, het opzetten van bijeninstallaties, acties naar burgers en deelname aan ‘Week van de Bij’ zijn hierbij belangrijke selectiecriteria.