Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Voorzie water voor insecten met een zwemvijver

A011 IMG 3082

Wetteren, J. Houbracken

We zouden het haast vergeten. Net zoals voor ons is drinkbaar water ook voor de bijen van levensbelang. Gelukkig kijken bijen niet vies op van water uit een gracht of van lichtjes opgewarmd water uit een composthoop. Maar wanneer deze opdrogen, zoals tijdens de warme zomermaanden, is het belangrijk dat bijen in de buurt van hun nest makkelijk aan water geraken.

De imker voorziet best water dichtbij zijn kasten om de af te leggen afstand voor de bijen te beperken en om zo te voorkomen dat de bijen water gaan halen op plaatsen waar ze niet gewenst zijn, zoals het zwembad van de buren. Een waterbevoorradingspunt zoals een bijenkroeg, kan eenvoudigwegkan een ton gevuld met water zijn. Hierop kanbv. een laag mos of turfmolm voorzien worden, om te verhinderen dat de bijen zouden verdrinken. Echte diehards en fans van een plons in de zomermaanden installeren een zwemvijve, het ecologische alternatief voor een klassiek zwembad Doordat geen gebruik van chemicali├źn zoals chloorderivaten nodig zijn, is de zwemvijver vriendelijk voor mens en natuur. De zwemvijver bevat naast het zwemgedeelte, een moeras- of filtergedeelte met moerasplanten. Behalve de watervoorziening, kan je het hele jaar door genieten van rustgevend groen in de tuin. De meest gebruikte snelgroeiende moerasplanten zijn gele lis (Iris pseudacorus), dwerglisdodde (Typha minima) of kalmoes (Acorus calamus). Moerashyacinth of snoekkruid (Pontederia cordata) zijn dan weer interessant voor bijen, doordat zij de blauwe bloemen in aren vlot bezoeken.


De waterbehoefte van honingbijen

Tijdens de broedperiode, in de lente, heeft een doorsnee kolonie minimum 200 ml water nodig per dag. Het voedsel dat de voedsterbijen aan de larven geven, kan namelijk tot 66% water bevatten. De hoeveelheid water die in een jaar wordt binnengebracht, onafgezien van het water dat in de aangevoerde nectar aanwezig is, mag geschat worden op ca. 20 kg. Waar water in de het voorjaar voornamelijk bijdraagt in de verzorging van het broed, is water in de zomer voor de bijen van levensbelang in de afkoeling van het nest. Ze doen dit door druppels water in de cellen op te hangen en vervolgens de verdamping op te voeren door te waaieren met hun vleugels: hun eigen airco-systeem dus.