Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Voorzie met bloeiende bloembollen het jaar rond voedsel voor bijen

Met bloembollen kun je het hele jaar bloeiende bloemen in je tuin hebben. Het planten van bloembollen is zeer eenvoudig en doe je in de volgende drie stappen.

1. Werk de grond eerst goed los voordat je gaat planten. Een luchtige grond is belangrijk.2. Met een speciale bollenplanter, of een plantenschop, maak je daarna een gat in de grond. De diepte van het plantgat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Neem ongeveer twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het plantgat.

3. Plaats de bollen in het gat en vul aan met grond.

Als je bij het planten rekening houdt met de bloeitijden, kan je telkens weer nieuw hoogtepunten op eenzelfde plek creëren. Plant eerst vroegbloeiende soorten, zoals verwilderingsbollen bijvoorbeeld sneeuwklokjes. Dan kun je overgaan naar de narcissen, waarvan vroeg- en laatbloeiende varianten bestaan. Ook bladverliezende soorten, zoals hortensia’s of siergrassen, combineren kan je met vroegbloeiende bloembolsoorten, zoals narcissen. Plant hiervoor de groepen narcissen voordat de bladverliezende soort in blad komt. Op deze manier maak je twee keer gebruik van eenzelfde stukje grond. De meeste soorten bloembollen blinken uit in zelfredzaamheid. Eenmaal geplant, heb je er nauwelijks nog omkijken naar.

Bloeiende bloembollen

  • Winterperiode: sneeuwklokje (Galanthus nivalis) , winterakoniet (Eranthis hyemalis)
  • Voorjaar: narcis (Narcissus), krokus (Crocus sp.) , druifhyacint (Muscari latifolium) , tulp (Tulipa)
  • Zomer: iris (Iris spp.), dahlia (Dahlia spp.), begonia (Begonia spp.), lelie (Lilium spp.), gladiool (Gladiolus spp.)
  • Najaar: herfsttijloos (Colchicum autumnale), cyclaam (Cyclamen spp.)