Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Vervang saaie vakbeplanting door gevarieerde vaste planten

A146 IMG 3117

Wie de tuintrends volgt, kent ongetwijfeld de strakke tijdloze ‘moderne’ tuin. Hierin komen steeds dezelfde elementen terug: een kort gemaaid gazon, siergrassen aan de randen, lage kortgesnoeide bomen of heesters met blokhagen eronder. Om de strakke rechte lijnen aan te houden in deze tuinen wordt ook vaak gebruik gemaakt van vakbeplanting. Hierin zijn vaak ganse partijen Pachysandra, siergrassen of Hydrangea Annabelle terug te vinden. Ze kunnen een zeer krachtig effect hebben door bv. massale bloei, maar wanneer een ziekte of plaag toeslaat, is de schade groot. De vakbeplanting is helaas ook een gemiste kans op het gebied van biodiversiteit in de tuin. Want diversiteit in kleur, bloeitijd en voedingswaarde van de planten leidt automatisch tot een grotere variatie in het aanwezige insectenleven. Veel meer dan een gazon, bomenlaan of heestervak, zijn vaste plantenvakken aantrekkelijk als leefgebied en voedselbron voor honingbijen, vlinders, maar ook voor vogels en kleine zoogdieren zoals egels. Vaste planten groeien in de eerste zomer al goed dicht en geven veel sierwaarde. Als de aanplant op voorhand goed werd uitgedacht, vergen vaste plantenvakken bovendien weinig onderhoud. Zet hiervoor steeds de juiste plant op de juiste plaats. Want alleen op een optimale standplaats voor de plant zal deze maximaal onkruid beconcurreren en vele jaren overleven.

In verstedelijkte gebieden worden de stroken tussen het voetpad en de weg vaak ingeplant met één en dezelfde plantensoort. Zo maken heesters zoals Lonicera, klimop (Hedera helix) of sneeuwbes (Symphoricarpos albus) deel uit van ons hedendaags straatbeeld. Op zich zijn dit goede bijenplanten - tenminste als ze tot bloei kunnen komen -maar het is eerder een gemiste kans naar verbetering van de biodiversiteit in het landschap. Studies wezen uit dat het vervangen van dergelijke stroken door een mix van inheemse wilde bloemen het aantal geleedpotigen tot 260% doet toenemen. Bovendien zijn de onderhoudskosten aanzienlijk lager. In tijden waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel wordt gedragen, is het vervangen van de saaie vakbeplanting door wilde bloemenweides absoluut de moeite waard.

DSC 9948 vakbeplanting

Aan de slag!

Voor het ontwerp is enige plantenkennis aangewezen, want plantenvakken ogen het mooist als de bloeiers elkaar afwisselen, zodat er altijd wel minimum één plantensoort voor kleur in het vak zorgt. Je kan voor een ware “plantenmozaïek” gaan met alom kleine vakjes van elk één soort die als puzzelstukken tegen elkaar aan worden gelegd. Planten worden zo door elkaar geweven waardoor de grenzen tussen de vakjes meestal niet scherp afgelijnd zijn. Variatie in bloeihoogte creëert extra diepte binnenin het plantenvak. Gevarieerde vaste plantenborders zijn de laatste jaren ook steeds meer te zien in openbaar groen. Bekijk ze regelmatig en volg op wat wanneer juist bloeit. Probeer nadien de combinaties die je zelf geslaagd vindt uit in je eigen tuin.

Geschikte planten:

Anemone (Ranunculaceae), Aster (Symphyotrichum spp.), Alsem (Artemisia), Ooievaarsbek (Geranium), Kaasjeskruid (Malva), Narcissen (Narcissus), Klaproos (Papaveri), Duizendknoop (Persicaria), Reseda, Gele zonnehoed (Rudbeckia), Vetkruid (Sedum), Ijzerhard (Verbena), Maagdenpalm (Vinca), Goudaardbei (Waldsteinia ternata)


Vaste planten in openbaar groen

Flower power in de stad