Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Verstop gevels en afrasteringen met klimmers

Ze groeien snel, nemen weinig plaats in en maken mooi wat lelijk is: klimplanten ogen prachtig in de tuin. En je hebt er niet eens een tuin voor nodig; een bloeiende klimmer staat ook prachtig tegen je terrasmuur. Alle klimmers zoeken het in de hoogte, maar ze doen dat niet allemaal op dezelfde manier. Sommige slingeren hun stengels, ranken of bladsteeltjes rond alles wat ze op hun weg tegenkomen: draden, latten, takken van andere struiken of in het slechtste geval de regenpijp.

Slingerplanten

Bekende slingerplanten zijn blauwe regen (Wisteria sinensis), kamperfoelie (Lonicera), Clematis, druivelaar (Vitis vinifera) en kiwi (Actinidia deliciosa). Ze hebben een steun nodig (bv. een stevig rek, draden of een betonnet), maar klimmen verder gewoon vanzelf omhoog en opzij, waar ze maar licht en ruimte vinden. Aanbinden hoeft niet, tenzij in het eerste jaar om ze de weg naar de steun te tonen. Met slingerplanten kun je ook een prachtig groen schaduwdak vormen. Dit zonnescherm van planten biedt een perfect alternatief voor een parasol. Bovendien is het een slimme oplossing: ’s winters en in de lente hangen er nog geen bladeren aan de takken en kun je van een eerste zonnestraaltje genieten, ’s zomers valt het licht nog zachtjes door de bladeren, en zit je niet hermetisch afgeschermd van de lucht.

Solo-slim

Klimop (Hedera helix), wilde wingerd (Parthenocissus) en klimhortensia (Hydrangea petiolaris) hebben speciale hechtworteltjes of zuignapjes waarmee ze zich stevig tegen de muur verankeren. Ze hebben je hulp niet nodig, en je hoeft er ook geen rek voor te voorzien; de muur is voldoende. Tenzij de muur in slechte staat is, hoef je niets te vrezen: de wortels dringen niet in de stenen of in de voegspecie. Het is alleen lastig als je ze ooit weer van de muur wil weghalen; die hechtworteltjes zitten soms heel stevig vast.

Niet zonder jouw hulp

Klimrozen of winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) kunnen niet uit zichzelf klimmen. Het zijn eigenlijk leiplanten, die je zelf naar boven moet leiden en regelmatig moet aanbinden. Doe je dat niet, dan gaan de takken naar beneden hangen. Bind ze tegen een rek of lattenwerk of tegen horizontale draden, die je telkens 50 centimeter van elkaar spant.

Goed voor de biodiversiteit

‘Groene’ muren zorgen niet alleen voor een fraaier uitzicht, maar zijn ook een interessante schuil- of nestplaats voor heel wat diersoorten. Mits de juiste plantenkeuze kunnen ook bijen en andere bloembezoekende insecten hiervan mee profiteren. Inheemse en bijenvriendelijke planten die gebruikt kunnen worden voor de bezetting van hoge, betonnen of bakstenen muren zijn onder andere klimop (Hedera helix), hop (Humulus lupulus), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), bosrank (Clematis), spekwortel (Dioscorea) ... Goede klimplanten voor hekken en afrasteringen zijn onder meer brede lathyrus (Lathyrus latifolius), reukerwt (Lathyrus odoratus), bitterzoet (Solanum dulcamara) en heggenrank (Bryonia dioica). Wingerdplanten zijn uitheems maar bieden, zeker voor honingbijen, de nodige nectar. Laat de klimop in bloei komen en snoei deze geen 2 keer per jaar en laat bij snoeiwerken een zone ongemoeid.