Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Mijd of dood plagen met plantenextracten

B052 IMG 3275

Sproei het plantenextract op onderzijde van bladeren met bladluizen

Biologische bestrijdingsmiddelen hoeven qua efficiëntie niet meer onder te doen t.o.v. chemische middelen. Er zijn tal van bestrijdingsmiddelen op de markt die, terwijl ze enkel natuurlijke stoffen bevatten, minstens even krachtig zijn om insecten of ziekten te bestrijden.

Aftreksels van kruiden zijn een goedkoop ecologisch middel om groenten relatief ongediertevrij te houden. Bladluizen, rupsen, diverse vliegen en motten kan je zo vooral preventief weren. Vooral planten met een sterke geur en/of smaak worden hiervoor gebruikt: brandnetel, boerenwormkruid, vlierblad, alsem, heermoes, rabarberblad, knoflook, kamille, munt,… De chemische stoffen in de kruiden werken irriterend, waardoor de plaaginsecten zich niet meer goed voelen of voortplanten of waardoor ze vluchten. Naast plantenextracten worden op fruitbomen en groenten ook een aantal plantaardige oliën gebruikt tegen mijten en insecten. Als biopesticide is koolzaadolie de meest gebruikte plantaardige olie De werking berust op fysiek contact: bij bespuiting vormt er zich een film rond de belager waardoor het verstikt. Het is effectief bij alle ontwikkelingsstadia van de insecten: eitjes, larven en volwassen insecten.

Nogal wat biologische bestrijdingsmiddelen op de markt zijn op basis van pyrethrum, de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende natuurlijke pyrethroïden. Deze werkzame stof komt voor in extracten van een Afrikaanse chrysantensoort. Een insect dat met het gif in aanraking komt, sterft binnen een heel korte tijd, hoogstens enkele minuten door schade aan de zenuwen. Natuurlijke pyrethroïden worden zeer snel afgebroken, waardoor ze een geringe milieubelasting vertonen. Er is echter een maar… Ook al vermelden heel wat websites van leveranciers dat deze plantaardige producten voor bijen ongevaarlijk zijn, moet dit genuanceerd worden. Bijen mogen niet rechtstreeks met het product in aanraking komen, waardoor het best pas ’s avonds toegepast moet worden. De niet-selectieve werking maakt dus dat ook nuttige insecten bij contact met het middel gedood worden.

Hoe maak je aftreksels?

  • Vul een emmer met het kruid en overgiet met kokend water;
  • Laat dit 12 tot 48 uur staan (niet langer);
  • Zeef en voeg eventueel biologische zeep toe (1 of 2%) als kleefstof en om het effect te versterken;
  • Spuit of kwispel met een borstel.