Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Maak een wilgenhut

HBV 20220613 7456

De Kaaihoeve, Meilegem

Velen zullen ze al gezien hebben in parken of publieke natuurdomeinen, of gewoon in de tuin van de buren: die groene tunnels waar je kan door lopen, of ronde hutjes, ideaal voor kinderen om zich al giechelend in te verstoppen voor papa of mama. Dergelijke tunnels of hutten zijn meestal gemaakt van wilgentenen die in de grond worden gestoken. Ze gaan al snel wortelen en krijgen in het voorjaar blaadjes. Zo vormen ze in het voorjaar, bij het verschijnen van de wilgenkatjes, één van de eerste zeer belangrijke stuifmeelbronnen voor bijen en hommels.

Advies

Je bouwt een wilgenhut wanneer de planten in rust zijn, dus tussen november en begin maart. Kap wilgentenen van idealiter 1,5 à 2 meter lengte, af met een schuin en glad snijvlak. Zorg dat de takken niet te dik zijn, zodat ze sneller aanpakken en ook eenvoudiger in de gewenste vorm te buigen zijn. Door de tak onderaan lichtjes met een mes in te krassen of te ontschorsen ontstaat er wondweefsel. Hiermee bevorder je de groei van zijwortels. Heb je geen wilg die geknot moet worden? Vergezel vrijwilligers van een natuurvereniging dan een keertje bij het knotten van wilgen in de omgeving en vraag of je enkele takken mag meenemen.

Wilgen verkiezen vochtige bodems, maar echt veeleisend zijn ze niet. Boor om de voetstap een plantgat van ongeveer 50 cm diep in de vorm van een cirkel. Giet er water in en duw een wilgentak tot onderaan in het plantgat. Vul alle gaten op met aarde en duw goed aan. Buig de overstaande takken naar elkaar toe en bindt de uiteinden vast met touw of fijne wilgentakken. Bind de kruising van de bogen nog eens extra aan elkaar vast. Een toegangsboog maak je door van een lange wilgentak de onderkant en de bovenkant langs weerskanten van de ingang in de grond te steken. Begiet in het begin de stekken dagelijks zodat de grond vochtig blijft en de wilgen sneller wortels kunnen vormen.

Varianten

Voor kleinere tuinen is een bonentipi een leuk alternatief. Maak met takken van 2 meter lang een indianentent en plant aan de voet vanaf half mei per tak 5 klimbonen die omhoog zullen groeien. In de zomer heb je een fantastisch levende hut die ook een prima schuilplaats is voor dieren, nectar voor vlinders en bijen voorziet en daarnaast ook nog eens een lekkere maaltijd op jouw eigen bord oplevert.