Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Leg mini-moestuintjes aan op balkons

Wie zegt dat je een tuin nodig hebt om groenten te kweken? Je hebt al genoeg aan een balkon waar de zon 3 uur per dag op schijnt. Gelukkig hebben bijen geen hoogtevrees, waardoor je zelfs op hogere verdiepingen de bijen aan je kruidenbak of mini-moestuin op je balkon mag verwachten. Op een balkonmoestuin zie je een aanzienlijk kleinere populatie aan slakken en ander ongedierte. Die zijn nu eenmaal niet gemaakt om eventjes een meter of 15 over een betonnen wand omhoog te klimmen.

Terracotta potten of houten bakken zijn het beste voor de ademhaling van de planten(wortels). Kies flinke potten . Je kan ze in in hoogte en omvang laten variëren. Dat staat speelser en geeft diepte. Kies voor groenten, kruiden en fruit die veel oogst opleveren, snel groeien en duur zijn in de winkel. Aardbeien kan je in een grote hangpot aan de muur kweken. Ze hebben zon en regelmatig water nodig. Radijsjes en rucola groeien zeer snel. Kruiden zoals oregano, basilicum, tijm, munt en rozemarijn mogen niet ontbreken in je balkonmoestuin. Geef ze ook eens de kans om te bloeien. Daar doe je de bijen een groot plezier mee. Krijgt je balkon weinig directe zon en is het er koel, dan zijn bladgewassen zoals spinazie, sla en boerenkool beter geschikt.

Heb je wat meer ruimte, dan zou je ook een courgette in een grote pot kunnen plaatsen. Een zeer makkelijke plant die elke week verschillende courgettes geeft in de zomer. Verder zou je eventueel ook een framboos of blauwe bes in een pot kunnen plaatsen.

Op een balkon kun je prima een kleine kringloop opzetten door je groenten- en fruitafval en plantenresten in een wormenbak door wormen te laten omzetten in een hoogwaardige meststof. De wormenmest kun je dan met potgrond mengen en gebruiken als bemesting voor je gewassen.

Wanneer de ruimte beperkt is, dan is het handig om ook verticale ruimte in te zetten. Dat ziet er niet alleen supermooi uit, maar levert ook grote hoeveelheden groenten en fruit op! Verticale wanden vangen nu eenmaal makkelijk regen en licht. Er bestaan kant-en-klare plastic systemen met gaten waar je zo je plantjes en wat aarde in plaatst en daarna aan de muur hangt. Maar bij het tuincentrum vind je ook handige hangende zakken voor je plantjes. En je kunt er natuurlijk ook zelf een maken van pallethout.