Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Laat grijze geluidswanden met klimplanten begroeien

A038 IMG 3161

We kennen allemaal de autosnelwegen met eindeloos lange betonnen geluidsmuren. Of de troosteloze wanden waar je je blind op staart als je Vlaanderen doorkruist met de trein. Deze betonnen wanden ontsieren niet alleen ons landschap, ze defragmenteren het drachtgebied voor bijen en andere insecten. Het grijze straatbeeld wordt echter snel tot leven gewekt als de gevels met groen overgroeid worden. De vegetatie geeft een lichte extra demping van verkeerslawaai, nl. 7 tot 10 dB per 100 meter dichte vegetatie. Maar bovenal zijn groengevels gordijnen die zorgen voor absorptie van fijn stof en CO2. Ideaal dus om langs autosnelwegen of treinsporen aan te brengen. Bovendien geef je op die manier geen kans aan graffiti die de geluidswanden ontsieren.

Van oudsher wordt klimop (Hedera hibernica) het meest gebruikt om geluidwerende voorzieningen te begroeien. Het is een snel groeiende klimplant, die zowel de zon als schaduw verdraagt. Hedera is wintergroen en verliest zijn blad niet in de herfst. Bovendien is het winterhard en kan het goed tegen vorst en sneeuw. Voor bijen is het een echte topper, aangezien bloeiende klimop de laatste gelegenheid is om substantieel stuifmeel op te verzamelen. Naast klimop zijn er veel mooie bloeiende klimplanten die van de groene muur een echte blikvanger kunnen maken. Zo zijn er wingerds (Parthenocissus tricuspidata en Parthenocissus quinquefolia) die zelf hechtend zijn en in de herfst een schitterend rode bladkleur vertonen. Kamperfoelie (Lonicera japonica en Lonicera henryi) is dan weer winterhard, zelf hechtend en vertoont prachtige bloemen met een bedwelmende geur.

Interessante links:
Voor de keuze van klimplanten, de aanleg en het onderhoud van groene geluidsschermen, verwijzen we graag naar een uitgebreide studie van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen University and Research: https://edepot.wur.nl/164960