Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Kies voor ziekteresistente cultivars

IMG 3241

Aangetaste buxushaag door de buxusmot

Plantenziekten zijn een gevolg van schimmels, bacteriën of virussen. Plaagdieren zoals slakken of woelmuizen kunnen daarnaast ook grote schade aan planten aanbrengen. Kiezen voor soorten of cultivars die niet gevoelig zijn voor ziekten en plagen, kan al veel problemen voorkomen. Onder de hosta’s zijn er bijvoorbeeld soorten die minder slak-gevoelig zijn zoals Darmerapeltata of Rodgersia soorten. Karl Foester kweekte heel wat Delphinium-cultivars die zeer meeldauw-resistent zijn (o.a. ‘Lanzentrager’, ‘Polarnacht’ en ‘Minnelied’). Er is een voortdurende evolutie naar selectie van meer resistente rassen. Vlaamse kwekerijen, samen met de proeftuincentra (PC) en het ILVO, doen inspanningen om cultivars te selecteren op weerbaarheid, wat betekent dat deze planten sterker en beter bestand zijn tegen ziekten. Zo zijn er o.a. verschillende rozen op de markt die bestand zijn tegen bladluizen en ziekten. Een aantal zijn zelfs bijzonder attractief voor hommels en bijen, nl. Rosa ‘Bee Gold’, R. ‘Bee Proud’ en R. ‘Mel Bee’.

We kennen daarnaast allemaal de Buxus sempervirens of het palmboompje als één van de meest voorkomende haagplanten in onze Vlaamse en Nederlandse tuinen. Deze plant krijgt het al vele jaren zwaar te verduren. Zo tastte de schimmel Calonectria tussen 2000 en 2005 vooral de Buxus aan in kwekerijen waarbij de hoogste ziektedruk zich manifesteerde tussen 2006 en 2015. Sinds 2017 wordt ook de buxusmot (Cydalima perspectalis) op buxusplanten teruggevonden. Het zijnde larven die de plant kaalvreten en een spinsel vormen tussen de dorre blaadjes en dode takken. Naast de breedspectrum synthetische insecticiden die beschikbaar zijn om de buxusmot te bestrijden, kunnen ook biologische middelen ingezet worden. Alle buxusplanten vervangen door bijvoorbeeld Lonicera of chinese kamperfoelie verlegt het probleem mogelijks van de ene waardplant naar de andere. Een overaanbod van één welbepaalde plant, vergroot namelijk de overlevingskansen van zijn specifieke plaag.

Als hij de kans krijgt om te bloeien, is de buxusplant wel een goede bijenplant. Hij wordt dan ook door imkers geprezen voor zijn stuifmeel. Een overmatige blootstelling aan insecticiden in onze tuinen draagt dus wel degelijk bij aan de bijensterfte. Een meer duurzame en milieuvriendelijke weg is daarom resistente buxusrassen kweken. Zo blijken uit een 200-tal genotypes, soorten en cultivars van Buxus een aantal varianten van Buxus microphylla (Buxus microphylla ‘Rococo’ en Buxus microphylla var. japonica) het meest ziektetolerant te zijn. Ook in veredelingsprogramma’s van onderzoekscentra ILVO en PC Sierteelt wordt verder getracht ziekteresistentie bij Buxus sempervirens in te kruisen. Ook al levert deze weg niet onmiddellijk een oplossing op, finaal is ze wel het meest duurzaam.