Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
Gebruik heet water tegen onkruid

Het internet staat vol met tips over hoe je onkruid op een milieuvriendelijke manier kan bestrijden. Let echter op met huis- tuin- en keukentips, want vaak zijn ze schadelijker voor de biodiversiteit dan eerst gedacht. Zo wordt soms aangeraden om keukenzout of strooizout op je oprit te strooien om groeiend onkruid te weren. De ondergrond raakt er echter helemaal door verzilt, waardoor enkel zoutbestendige planten overleven. Het zout tast daarnaast ook betonoppervlaktes aan en kan een perceel grond voor een lange periode onbruikbaar maken. Bovendien is het schadelijk voor tuinvogels als ze via drinkwater het zout in plassen opnemen. Ook azijn zou wonderen doen om onkruiden te bestrijden. Je mag het echter niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen omdat het schadelijk is voor het waterleven. Ook bestuivers zoals bijen lijden eronder als het in de buurt van planten in volle bloei wordt gebruikt.

Veel efficiënter is het voorkomen van onkruidgroei zoals bodembedekkers of fysieke barrières zoals tuinafboordingen en keermuren om woekerend onkruid tegen te houden. Wil je toch het gevecht met onkruid aangaan en dat op een ecologische manier, kan je het hardnekkigste onkruid verzwakken door heet water op de planten aan te brengen. Hiervoor kan je zelfs het afgietsel van gekookte aardappelen of pasta gebruiken. De hoge temperatuur van het water vernietigt de celstructuur in het bovenste gedeelte van de plant. Anders dan bij hete lucht, stroomt heet water naar beneden en bereikt het rechtstreeks de wortel. Gebruik deze techniek wel enkel voor onkruid op je terras of oprit. In je tuinperkje zou je wel eens meer schade kunnen veroorzaken doordat het hete water ook omliggend gras zal vernietigen.

De heetwatertechnologie onder druk kan ook door gemeenten gebruikt worden om zonder chemicaliën onkruid te bestrijden. Professionele hogedrukreinigers met heet water van 98°C doen ook algen en mos verdwijnen. Het heeft dus naast onkruidverdelging ook een reinigende werking. Met maximaal 4 behandelingen per jaar vereist deze methode zeer weinig arbeids- en verbruikskosten. In een pesticidenvrij beleid van de gemeente is deze methode zeker de moeite waard om te overwegen.