Menu

Fix It

Wat kunnen imkers, landbouwers, natuurliefhebbers, beleidsmakers en burgers concreet doen om het tij te keren?

Zoeken
vBedek de bodem met mulch, karton of antiworteldoek

Onkruid kan preventief vermeden worden door de bodem te bedekken. Bijenvriendelijke beplanting bespaart je veel werk én voorziet de bijen van de broodnodige voedseldracht. Rondom deze planten en struiken kan je de bodemstructuur verbeteren door te mulchen. Dat doe je door een biodegradeerbaar afdekmateriaal, zoals gemaaid gras, houthakselingen of stro, op de naakte aarde aan te brengen dat (tijdelijk) de plantengroei onderdrukt. Het bodemleven verwerkt de mulchlaag tot een luchtigere bodem waar voeding, lucht en vocht beter kunnen indringen. Het beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Mulch remt de verdamping en tempert de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Bij flinke regenbuien slaat de grond niet dicht, maar ookvorst dringt minder diep door in de grond. Bovendien floreert onder de mulchlaag het bodemleven. Het zijn bacteriën en schimmels die met de afbraakwerkzaamheden van start gaan, gevolgd en bijgestaan door wormen, pissebedden, miljoenpoten en andere organismen.

Veel gebruikt als mulchlaag is een dikke laag gehakseld hout of boomschors. Maar je kan ook stro, karton, vlasleem of cacaodoppen gebruiken. Deze laatste is een afvalproduct uit de chocolade industrie dat ook geschikt is voor de strijd tegen slakken. Compost voldoet minder doordat het de groei van kruiden op voedselrijke bodems zoals brandnetels stimuleert. Mulchen kan eigenlijk het hele jaar door. In ieder seizoen heeft het een positief effect op je tuin. Gebruik in de verschillende seizoenen mulchmateriaal uit je eigen tuin: in de winter en het voorjaar snoeiafval, in de zomer het afgemaaide gras en in de herfst afgevallen blad.

Een alternatief voor mulch is biodegradeerbaar doek. Je brengt de beplanting aan in gaten in het doek. Als de beplanting voldoende is toegegroeid, is het doek afgebroken en houden de bodembedekkende struiken de groei van onkruid tegen. Biologisch afbreekbare worteldoek is composteerbaar en degradeert afhankelijk van de omgevingsfactoren (UV, temperatuur, water en zuurstof) tot humus, water en CO2.