Menu

Breed It

BeeBreed

Deelnemers aan het Comité Selectiewerk Vlaanderen die met carnica bijen werken kunnen er voor kiezen om hun testgegevens ook in BeeBreed.eu in te geven. Deze online database van het Länderinstitut für Bienenkunde (LIB) van Hohen Neuendorf, Duitsland houdt een andere teeltwaarde berekening aan dan de teeltranking van Honeybee Valley. Voldoende kennis over de afkomst van de koninginnen is hierbij zeer belangrijk.

In het veredelingsproces kan de imker op zoek gaan naar interessante lijnen om mee aan te paren, bijvoorbeeld op de bevruchtingsstations of d.m.v. K.I. Voorspellingen van inteelt en teeltwaarde kunnen op de website van BeeBreed.eu gemaakt worden na het invoeren van specifieke kruisingen. Om in te loggen op deze website kan de selectieteler een account aanvragen bij Honeybee Valley.

Hieronder is een kort overzicht weergegeven van enkele bevruchtingsstations waar Vlaamse imkers reeds vele jaren naartoe reizen met hun maagdelijke koninginnen. De lijnen die er het komende bijenseizoen worden aangeboden zijn er in weergegeven, met eronder de teeltwaarden van de darrenvolken. De onderlijnde getallen geven telkens de darrenvolken weer die voor die specifieke test het beste resultaat gaven. Zo kan de imker gericht op zoek gaan naar welke aanparing de beste teeltresultaten kan opleveren met zijn eigen teeltmateriaal.