Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Duitse onderzoekers ontdekken dat lithium chloride de varroamijt doodt

Figuur 1: Figuur overgenomen uit het artikel van Ziegelmann B. in Scientific Reports. Sterfte van foretische varroamijten en honingbijen na toediening van LiCl in een kooiproef opstelling.

Aan de universiteit van Hohenheim (Duitsland) heeft de onderzoeksgroep van Peter Rosenkranz ontdekt dat lithium chloride (LiCl) perfect te gebruiken valt als bestrijdingsmiddel tegen de varroamijt. De onderzoekers wilden verder bouwen op het werk van Garbian et al. uit 2012 en op zoek gaan naar een efficiënte manier om het voederen van dubbelstrengs RNA (dsRNA) aan bijen te gebruiken als varroabestrijdingsmiddel.

Figuur overgenomen uit het artikel van Ziegelmann B. in Scientific Reports. Sterfte van foretische varroamijten en honingbijen na toediening van LiCl in een kooiproef opstelling.

Meer lezen...

Wetenschapscafé Gent

17 Wetenschapscafe E Flyer Bijen Gent

Op 7 november gaat in Gent een bloemlezing door over bijen. Dit gaat door in Eetcafé Toreke en de toegang is gratis.

Meer lezen...

'Bee Master Walk' te Gent

Dsc 9246

Op 10 augustus nam kunstenaar COSCO (Louis De Cordier) een 40-tal imkers op sleeptouw voor een serene wandeling doorheen het historisch centrum van Gent: de Bee Master Walk. Het werd een gezellige wandeling waarbij de imkers en niet-imkers heel snel met elkaar aan de praat geraakten. Slechts één onderwerp kwam ter sprake: de bij. Toevallige passanten en niets vermoedende Gentenaars keken met verstomming naar de bende in kapruinen gehulde imkers die uit hun natuurlijke omgeving waren losgeweekt en plots midden in de stad en in groep opdoken. Dit was dan ook de bedoeling van de kunstenaar.

Meer lezen...

Inspiratiedag heeft velen geïnspireerd.

Inspiratiedag

Tijdens een speciale inspiratiedag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel kwamen alle betrokkenen van bijen in ons land samen. Duidelijk is dat het zowel met de honingbijen als met de wilde bijen niet goed gaat. Daarom dienen tal van uiteenlopende projecten het tij te doen keren. Op veel fronten is men de bijen genegen. Hiervan getuigden de verschillende wetenschappelijke uiteenzettingen en de actieplannen van tal van verenigingen, bedrijven en lokale overheden.

Meer lezen...

Fotowedstrijd

Deelnemen

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen